Новини

Съвместно дружество между „КазМунайГаз“ JSC и China CEFC Energy Company Limited(03 Май 2016)

Share this page on:

Астана, 29 април – На 29 април 2016 г. бяха подписани документи по формирането на съвместно дружество между Националната компания „КазМунайГаз“ JSC (по-нататък KMG) и China CEFC Energy Company Limited (по-нататък - CEFC).

Акциите на KMG и CEFC в новото дружество са респективно 49% и 51%.

Като част от споразумението, CEFC поема задължението за реализиация на бъдещи инвестиции в Европа и страните, включени в проекта  „Пътя на коприната“, целящ развитието на отношенията между казахстанската национална газова и петролна компания „NC KMG“ и китайската компания CEFC . Именно групата “KMG International” ще послужи за основа на този проект.

Съвместна работна група от експерти от Казахстан, Китай и Румъния, извърши значителна подготовка на проекта, като на 14 декември 2015 бе подписан Меморандум за разбирателство в присъствието на Министър-председателите на Казахстан и Китай, а на 29 януари тази година страните се споразумяха относно основните условия по сделката (Term Sheet).

Г-н Сауат Минбаев, представляващ NC KMG, каза: „В сътрудничество с толкова силен инвеститор ние можем да постигнем огромен напредък, като използваме “KMG International”  за съвместна платформа за бизнес развитие.“

Г-н Жанг Чианжун, Изпълнителния директор на CEFC, потвърди: „Сътрудничеството между CEFC и KMG се основава на намерението за стратегическо развитие, което ще превърне “KMG International”   в съвместна платформа за двете страни за придобиване на ресурси и реализация на инвестиционна стратегия. Това развитие е последователно в духа на концепциите „One belt One Road” и „Nurly Zhol“. Вярваме, че това сътрудничество ще бъде в полза на всички страни и ще изградим едно дългосрочно стратегическо партньорство.“

Планира се управление на “KMG International” да се осъществява на равностоен принцип.

Сделката е обект на различни предварителни условия, включително финално одобрение от различни европейски, китайски и други регулаторни органи, като се очаква да бъде приключена до месец октомври 2016 г.

 

Допълнителна информация:

CEFC е една от най-динамично развиващите се частни компании в Китай. През 2014 г. компанията влиза в списъка с компании Global Fortune 500 на 349-о място. CEFC оперира в сферата на енергетиката, финансовата и инвестиционната индустрия.

KMG International (бившата Rompetrol Group NV) бе придобита от KMG през 2007 г. Компанията притежава две рафинерии в Румъния, както и верига от бензиностанции в страните от ЕС. В съответствие с Декрета на Министерството на Република Казахстан от 30 декември 2015 г., KMG International е включена в списъка с компании, обект на приватизация.